De afhandeling van alle dossiers rentederivaten gaat niet lukken voor het einde van dit jaar. Zowel bij ABN Amro als bij Rabobank zullen duizenden dossiers pas in 2019 gesloten kunnen worden, meldt De Telegraaf.
Het kabinet had er bij de banken op aangedrongen de zaken voor eind 2018 te hebben afgerond. Rabobank gaf al aan dat die deadline erg krap was.
De bank zal dit jaar ongeveer twee derde van de ruim tienduizend klanten met een rentederivaat uitsluitsel kunnen geven over een compensatie. De rest krijgt wel een eventueel voorschot maar pas komend jaar een definitieve afhandeling.
ABN Amro gaat de deadline ook niet redden, maar verwacht in het eerste kwartaal van 2019 alle ruim zevenduizend dossiers te hebben afgehandeld. De derivaten zijn tot enkele jaren geleden massaal verkocht aan ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf. Met de derivaten dekten de mkb’ers zich in tegen renteverhogingen.
Door oplopende uitvoeringskosten bij Rabobank en ABN Amro heeft de sector al bijna 2 miljard euro opzij moeten zetten, meldde het Financieele Dagblad afgelopen augustus, op basis van een inventarisatie van halfjaarcijfers. Dat is veel meer dan ze twee jaar geleden nog dachten kwijt te zijn, aldus de krant.
Enkele jaren terug rekenden de in totaal zes banken er nog op dat ze met circa 1,2 miljard euro het schadebedrag konden dekken.
Naast Rabo en ABN hebben ING, Van Lanschot, Deutsche Bank en SNS Bank (nu de Volksbank) jarenlang derivaten verkocht.
Wat is een renteswap?
Bij renteswaps gaat het bijna altijd om het ‘inruilen’ van een variabele rente voor een vaste rente, als een ondernemer geld leent van de bank. Zo kan een ondernemer voorkomen dat hij plots veel meer rente moet betalen voor afgesloten leningen, als de marktrente stijgt.
Banken hebben jarenlang renteswaps verkocht met de boodschap dat ondernemers zich zo konden indekken tegen rentestijgingen. De afgelopen jaren is de rente echter juist fors gedaald, waardoor de ondernemers veel meer betaalden dan de marktrente.
De klachten van ondernemers tegen banken vloeien voort uit de zorgplicht: banken hadden ondernemers duidelijker moeten vertellen dat ze bij een forse rentedaling met een veel te hoge rente zouden blijven zitten.